utorok 29. decembra 2020

 

Ahojte,

dlho som nič nenapísala, ani sa neozývala. Žiť žijem, stále študujem (momentálne 5.ročník), avšak motivácia písať sa vytratila. Dôvodov bolo viacero od únavy a znechutenia, ktoré silneje každým ročníkom (avšak písať výlevy som tu nechcela) až po „corona times“. Písať vám o nefunkčnej distančnej výučbe, počas ktorej som napísala toľko seminárnych prác, žeby som z toho mohla vydať stostranovú knihu nemalo zmysel. Tento typ výučby počas prvej vlny nefungoval takmer nikde (v niektorých prípadoch sa to nezlepšilo ani v druhej vlne) a ja som do mora sťažností nechcela prihádzať ešte tie moje. S druhou vlnou prišla aj lepšia a kvalitnejšia online výučba, aj keď osobný kontakt s pacientom je nadovšetko a cítiť tu stále prítomnú stratu fyzického kontaktu. Aj keď väčšinu času s nimi sme strávili zisťovaním anamnézy, bolo to lepšie ako nič.



Miesto žalostných výlevov, že v škole ma to už tak nebaví a pri čítaní komentárov pod článkami ohľadom korony a očkovania mám chuť si ísť hľadať svoje budúce zamestnanie inde ako liečiť ľudí, ktorým sa nikdy nezavďačíme a buď sme debilné ovce, ktoré si všetko vymýšľajú a ryžujú na tom, až po neschopákov, ktorým umierajú pacienti, lebo sme blbí (a iné veci, ktoré sa o sebe dozviete pod týmito článkami, ako aj že odísť do zahraničia je ťažký hriech a máme čo splácať tejto spoločnosti, ktorá bola tak láskavá, že nás nechala zadarmo doštudovať (a už hádam nechcete riešiť koľko vás vyjdú knihy, oblečenie a členské do knižnice) a máme si tu my mrchy nenažraté svoje odrobiť a splatiť dlh) sa chcem opýtať či vám napadá niečo čo by ste si tu chceli prečítať. Môže to byť hocičo od spísania vecí k istým predmetom, ktoré som tu nespomenula, otázkam k diplomovke (ktorá je u mňa konečne v procese písania a nie zháňania témy a prosieb na študijné, aby mi zmenenú tému dovolili zapísať do AIS-u) a kebyže má niekto záujem tak sa podujmem aj na spísanie pocitov z dištančnej výučby.

Dosť často sa mi objavujú otázky či ešte mám materiály k prijímačkám. Stále pripomínam, že na boku máte na disku knihy, z ktorých som sa pripravovala + ak mi napíšete mail tak vám viem čosi doposlať. Všetkých zvyšných vecí som sa tento rok počas maľovania a upratovania izby úspešne zbavila a dúfam, že pomôžu ľudom, ktorým som to venovala.  A všimla som si, že na Instagrame mám akési staré žiadosti o kontakt, ku ktorým sa neviem dostať, lebo ak sa niekam nechtiac prekliknem nenávratne zmiznú. Takže týmto sa ospravedlňujem tým, ktorým som neodpísala. Neignorujem vás, avšak Instagram niekedy nie je môj kamarát a koná proti mne. Ak vám dlhšie neodpisujem, skúste mi napísať znovu. Hádam ma o tom Instagram informuje.



A ešte vám sem zhrniem pozitívne veci za rok, aby priniesla kúsok optimizmu. Odkedy som doma a nebehám škola-domov každý deň, našla som si spánkový rytmus, ktorý mi viac vyhovuje a síce insomniu mám stále, už nie tak často a dlho ako predtým. A miesto 5 až 6 hodín spím 7-8 hodín čo je najviac za celé štúdium. Začala som sa viac zaujímať o politiku a čítať čo sa deje vo svete. Naučila som sa šiť rúška (prvé boli boj, teraz už aj schopne vyzerajú), urobila som svoje prvé rožky a stihla vypozerať väčšinu seriálov na Netflixe. Takže vám spravím odporúčania. 

Ako prvé si pozrite The Queen´s Gambit a hneď za tým pre milovníkov histórie Bridgerton. Z kníh vám odporúčam zopár diel feministickej literatúry, ktorá stojí za to: Ženy a moc – manifest, Muži mi to vysvetlia a Prečo majú ženy v socializme lepší sex. A vzhľadom na dobu, kedy nám treba veľkú mieru kritického myslenia odporúčam toto: Sila rozumu v bláznivej dobe, Ako sa vyznať v cudzích ľuďoch a Moc faktov.



Možno to nie je príspevok, ktorý by ste po dlhej dobe odo mňa čakali, avšak chcela som napísať aspoň niečo na vysvetlenie a nikoho nezdeprimovať výlevmi.

 




4 komentáre:

  1. Verím,že to je nesmierne ťažké študovať, takto na diaľku. Hlavne pre Vás medikov. Preto posielam pevné nervy. 😊 Nech sa to už dá všetko doporiadku a môzme fungovať, aspoň z malej časti, tak ako pred tým. Taktiež držím palce pri písaní diplomovky.☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za povzbudzujúce slová :) Ja vidím v tom očkovaní nádej ako sa vrátiť do školy, dúfam že to škola vidí rovnako :D No a diplomovka... veľká vďaka, bude treba :)

      Odstrániť
  2. Ahoj, už skôr som čítala tento príspevok. Vďaka za tipy na knihy. :) Blížiacim sa semestrom, tiež som medička u nás na LF, teraz v tomto čase lockdownu sa ťa chcem opýtať, keďže spomínaš aj dištančnú výučbu. Či to máš podobné so školou, tak ju odsúvať, resp. že sa netešiť na ňu, taký nechtíč, odpor, netešenie sa. Nie priamo k tej našej, skôr myslím to nastavenie. Isto sú známe podcasty MD viacerým, tam sa raz spomínalo, že najviac depresívni, (až príliš silné slovo), sú práve medici. Tak či to ty, možno aj viacerí tak vnímate. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ako v princípe áno, ale pribrala som si ku škole viac vecí, aby som nebola stále len doma a mala aj istý druh socializácie. A navyše u mňa prebehla taká zmena postoja ku škole a už nie je takou prioritou ako kedysi. Časy sa menia aj v tomto, no ....Ale v princípe odpor cítim už dlho, odsúvanie nikdy nebol môj štýl a no netešenie sa iba zhoršilo.

      Odstrániť

 Ahojte,  určite ste si všimli, že som dlhšie nič nové nenapísala, ani sa blogu aktívne nevenovala. Týmto sa ospravedlňujem všetkým, ktorým ...