sobota 18. augusta 2018

FAQs pre prvákov

Ahojte,

rozhodla som sa uverejniť odpovede na najčastejšie otázky, ktoré mi chodia mailom, pretože si myslím, že si ich kladiete viacerí. Dúfam, že budú nápomocné.

Je potrebné sa začať učiť už teraz? 
Nie, a už dupľom nie. Šetrite si sily na semester. Uvidíte bude toho veľmi veľa, budete sa učiť toľko, že vám to polezie na nervy a budete túžobne spomínať na prázdninové nudenie sa. A ako zvládnete semester závisí aj od vašich duševných síl a ako dobre ste oddýchnutí. Nie je nič lepšie ako oddýchnutý mozg, čistá hlava a entuziazmus. Plus verte mi, že ako sa učiť napr. anatómiu budete pár týždňov zisťovať, pretože budete mať pocit, že sa to všetko nedá naučiť. Takže aj keby ste sa teraz začali učiť, do prvého cvika to zabudnete. Nebojte sa ono to toho 17tého príde. Učenie si na vás počká...

Všebecná otázka ubytovanie - intráky
Najlepší intrák - Medická, ale tam ubytovavájú až od druháku, v ojedinelých prípadoch, keď majú voľné miesta ľudí, ktorých vezmú na medicínu na odvolanie, teda až v septembri.
Pražská - vraj lepšia ako Kosmalt, hlavne vybavením. Pre prvákov asi najlepšia.
Kosmalt - blízko pri škole, ale nič moc. Druhá možnosť po Pražskej.
Jedlíková - ďaleko od školy, nie práve najlepší výber.
No a potom máte na výber byt, veľa ponúk nájdete aj tu: Burza LF UPJS na facebooku

Knihy
V článku Medičkin sprievodca nájdete knihy do prvého ročníka pre VL. Nižšie pridávam aj knihy pre zubárov :)
Anatómia: 
Čihák 1,2,3 / Mráz 1,2 - čo komu vyhovuje
Anatómia trupu a končatín - pre študentov zubného lekárstva - upjš
Neuroanatómia pre psychológov
(Neuroanatómia - Kluchová) 
Orandžová knižka - štruktúry

Histológia:
Histológia - Konradová
Embryológia - Kapeller 

Chémia
Chémia- Guzy
Biochémia- Dobrota 

Biofyzika: 
Biofyzika - Hrazdira + nová česká kniha

Latina: 
Terminológia latina medica 

Biológia: 
Humánna biologia 1,2 

Propedeutika: 
Propedeutika zubného lekarska- Minčik 
(Morfológia a kreslenie zubov) 
(Propedeutika- Slavik)

Ku knihám odporúčam počkať si v knižnici čo vám dajú a až potom kupovať k čomu sa nedostanete, resp. čo sa vám dostane v nepoužiteľnom/šalátovom vydaní. Ak máte radi nové knihy a chcete si do nich značiť, potom je lepšie kúpiť si vlastné. Ale rozhodne sa vám všetko kupovať neoplatí, takže odporúčam počkať čo a ako v škole a v knižnici.

Kredity 
Veľa z vás sa pýta na počet kreditov, ktoré musíte mať. Potrebujete mať každý rok 60 kreditov. V prvom ročníku to činí 58 povinných a 2 kredity za povinne voliteľný predmet. Odporúčam dať si telesnú výchovu, musíte ju mať jeden rok, tak či tak, takže vám v prváku krásne sadne kreditovo. Nie je potrebné si dávať nič z výberových tzv. C predmetov. Je toho dosť aj bez nich. Jedine, žeby ste boli veľmi premotivovaní.

Jazyky
V druhom semestri prvého ročníka máte možnosť voľby medzi medicínskou angličtinou/nemčinou a tuším ruštinou. Je na vás čo si vyberiete. Ak je vám milšia nemčina, bežte na ňu. A nestresujte nad týmto predmetom. Patrí k tým ľahkým, nie stresujúcim. Skúška je písomná a z učiva, ktoré sa preberalo cez rok a ide hlavne o slovnú zásobu a medicínske termíny v angličtine. Plus rátajte s jednou prezentáciou na tému z medicíny, ktorú potom musíte odprezentovať. Zas nič strašné, zbytočne si nad tým nelámte hlavu a nestresujte, aj keď viem, že niektorých to desiť vie.

Štatistiky prijatia
Ľudkovia, nemám páru koľko nás je v ročníkoch, nieto aká je štatistika prijatia na tento rok. Hranica sa tuším tento rok posunula na 663 bodov (2018/2019)

* niektorí z vás mi píšu aj ohľadom prijímačok na iné školy. Fakt som sa do Brna neučila nejako extra, do Ostravy už vôbec nie, takže si myslím, že vôbec nie som kompetetná osoba na tieto otázky odpovedať a radiť. Ale určite je kopec ľudí z týchto škôl, ktorí píšu blogy a na vaše otázky vám radi odpovedia.

Plus som k blogu spravila aj instagramový účet, takže v prípade otázok mi pokojne môžete napísať aj tam: https://www.instagram.com/medgirl_lf/ alebo si ma jednoducho nájdite ako Med girl

A áno, znova som zmenila dizajn blogu. Nejak ma to baví raz za čas zmeniť a vážne neviem sľúbiť, že pri tomto dizajne ostanem ďalšie dva roky...
 







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

 Ahojte,  určite ste si všimli, že som dlhšie nič nové nenapísala, ani sa blogu aktívne nevenovala. Týmto sa ospravedlňujem všetkým, ktorým ...