štvrtok 8. septembra 2016

Prijímačky a všetok chaos okolo nich



Povzbudivé slová na začiatok, že ? Ale dá sa to zvládnuť ako všetko ostatné. Pokiaľ chcete ísť na medicínu už asi máte akú takú predstavu na akú školu chcete ísť a teda viete čo príprava na prijímačky obnáša. Na LF UPJŠ potrebujete tieto dve krásne knižky, s ktorými strávite dosť času :D

Na začiatku knihy je taká krásna veta, že " modelové otázky sú tvorené v súlade s bežnými školskými osnovami " (Ak ste sa všetko, čo ste našli v tých modelovkách aj učili v škole, po prijímačkách zájdite do školy a poďakujte sa učiteľom za skvelú prípravu) O tom by sa dalo polemizovať, ale v skratke je tam asi toto :

BIOLÓGIA:

  • Bunka, cyklus bunky, pár historických faktov
  • Rastliny ( medici ju majú veľmi v „láske“)
  • Živočíchy
  • Človek
  • Genetika
  • Systém  rastlín a živočíchov – nájdete tam aj huby a parazity
  • Ekológia a evolúcia – viete čo sú kreodonty ?
CHÉMIA

  • Základy chémia – skupenstvá, látkové množstvá
  • Všeobecná chémia
  • Anorganická chémia
  • Redoxné reakcie – rovnice a vy máte určite stechiometrické koeficienty
  • Príklady
  • Organická chémia
  • Biochémia
Je tak všetko od alkánov po karboxylové kyseliny a potom tuky, cukry, bielkoviny a procesy – good luck :D

Každá kniha obsahuje 1500 otázok po 8 možností. Čiže dokopy 3000 otázok x 8 možností vám dá....24 000 možností, ktoré sa máte naučiť. Dúfam, že som vás povzbudila :D


Ako dlho sa pripravovať?
Je to rôzne...niekto sa učí od februára a stačí mu to, niekto sa učí od septembra. Je to na nás a hlavne na tom, aké sú vedomosti zo školy. Stretla som sa s teóriou, že načo od februára, stačí sa učiť od ústnych maturít. Zavrieš sa na tri týždne do izby a máš to...tak neviem neskúšala som to, takže netuším či sa to reálne aj dá naučiť. Ja osobne som začala prechádzať modelovky až počas prázdnin pred maturitným ročníkom. ( Rok predtým som sa učila modelovky do Bratislavy, ale nakoniec som od toho upustila, ale aspoň som vedela už čo to, nejaké základy a ako k tým modelovkám pristupovať). Cez leto to ale bolo také lážo-plážo, žiadna makačka. Skôr by som to nazvala vzájomné sa poznávanie :D
V septembri som začala s biolou, tá bola pre mňa ľahšia a zrozumiteľnejšia a do konca zimných prázdnin som ju mala celú prejdenú, aj celkom naučenú, pochopenú, mala som spravené poznámky a bola som s ňou zmierená ( keďže som z bilingválky a celých 5 rokov som mala biolu po anglicky, úprimne priznám, že som polku septembra preplakala, že ničomu nerozumiem a nikdy sa to nenaučím – áno to čo vám príde ako v pohode som ja nikdy nevedela po slovensky, učila som sa z anglických kníh a nad svojou rodnou rečou som prelievala krokodílie slzy) a prečítala som všetky knihy z biológie od 1-6 ( asi ich poznáte, majú ich všetky školy, sú také farebné) genetiku 2x a v januári som sa vytešovala, že biola je za mnou a už si ju prejdem len pred prijímačkami.
Chémia....ach tá chémia moja „milovaná“. Musím sa priznať, že donedávna som ju nenávidela, pravidelne jej nadávala, logiku som tam nevidela a modelovky odsúvala nabok, že nejak to hádam dám. Keďže som nechodila ani v škole na chémiu ( práve kvôli tomu, že za veľa nestála a chémiu mi len viac znechucovala) tak som sa jej o to viac venovala doma....a veruže venovala. Po zimných prázdninách som sa jej začala naplno venovať. Nechodila som na kurzy ani na školu ani nikde inde, iba na také testovanie, či prejdeným otázkam rozumiem. Čo znamenalo, že som vedela čo sa po kade musím naučiť, poriadne sa to naučiť a pochopiť to a následne na teste zistiť či to viem. Môžem vám prezradiť, že sa veľmi rýchlo prišlo na to, že som nabiflená a nerozumiem tomu :D Takže som zmenila systém učenia a pred ústnymi maturitami som mala prejdené modelovky cca. 3x a rozumela som tomu.
Aby som to zhrnula : musíte sami zistiť, aké sú vaše vedomosti a koľko času vám treba. Je to na vás nezáleží ako dlho sa to učil ten a ten. Toto ste vy. Dajte si toľko času koľko potrebujete a hlavne sa neporovnávajte – frustruje to, vážne...

Ako sa učiť ?
Ja som si robila poznámky. Z bioly ani veľmi nie ( skôr nie), ale chémiu mám skvelo vypracovanú ( myslím, že moje poznámky by tromfli aj prípravu na maturitu :D) Správne odpovede som si vyznačila žltou zvýrazňovačkou, lebo mám vizuálnu pamäť a tak som si odpovede lepšie pamätala. Neodporúčam odignorovať zlé odpovede. Skôr sa naučte zistiť prečo sú nesprávne. Dosť vám to uľahčí život. Áno, chce to logiku :D Takisto som to spravila aj s chémiou, ale tam som mala poznámky. Ale zas, všetko logicky, žiadne biflenie, naozaj treba vedieť prečo tá odpoveď je správna a tá druhá nie je. Odporúčam prejsť všetky redoxné reakcie, rozumieť princípu ich vyrovnávania. Príklady som riešila asi tak, že som si vyrátala koľko ich je, za akú dlho dobu ich chcem vyrátať a podľa toho som potom každý deň vyrátala niekoľko príkladov, aby som splnila svoje ciele. Ja som ich chcela vyrátať do prvého marca, netuším kedy som začala, ale vyšlo mi tuším 7-8 na deň. Čo sa podľa mňa dá zvládnuť :D Lepšie ako 30 naraz, no nie ? 
Vhodné je vedieť vzorce, kresliť si ich, opakovať si ich a zžiť sa s nimi :D Vzorec vám veľa napovie. Krátka ukážka ako to vyzeralo u mňa ( pozor, nezľaknúť sa :D)  







Mala som také krásne sny, ako každý deň splním určitý počet otázok a ako krásne budem postupovať, ale žiaľ časom som prišla na to, že to čo sa mi podarí jeden deň, sa mi nepodarí na ďalší deň. Takže som nakoniec prešla na týždenný plán a ten som sa snažila dodržiavať. Bolo to ľahšie a menej stresujúce ako denné plány, ktoré som nestíhala.

 Pocity
Svoje pocity by som zaradila do pár štádií :
1, šok – prvé otvorenie modeloviek šokuje – máte pocit, že je toho veľa a nenaučíte sa to.
2, des a panika- asi sa to vážne naneučím
3, prichádza znechutenie z otázok, koľko je toho veľa a vôbec nebudete mať chuť sa to učiť
4, rezignácia – viete, že na medicínu chcete ísť a bez toho to nejde...učíte sa a pocity už vôbec neriešite
5, panika – nastáva spravidla po ústnych maturitách, kedy máte pocit, že nič neviete, nič ste sa nenaučili a prijímačky nespravíte. U mňa ten pocit nastal deň po ústnych maturitách kedy som bola na testovaní a spravila som ho vážne zle. Mala som totálny chaos v hlave a polku testu netuším čo som vôbec škrtala. Keď som prišla domov, tak som si poplakala tak sa vzchopila a až do prijímačok si otázky opakovala ( podľa toho ktoré veci mi šli a ktoré nie) Na ďalších testoch som sa zlepšovala a pocity sa mierne zlepšovali aj keď panika ostávala. Dnes si priznám, že po akademickom týždni a maturite som asi bola skôr vyčerpaná a hlavou mimo ako to, žeby som sa naozaj nič nenaučila.

No a potom máte samotné prijímačky, pred ktorými netreba podľahnúť panike a vydesenými pohľadmi vašich spolutrpiteľov. 

Prijímačky
Domov vám príde papier, kde máte napísané kedy sa máte a kam dostaviť. Na zápis treba občiansky preukaz, notárom overené vysvedčenie a papier, ktorý vám príde domov. Pozor na to notárom overené vysvedčenie nezabudnite lebo inak môžete na prijímačky zabudnúť. Tí čo majú „ šťastie“ že majú prijímačky iný deň ako pondelok to možno ešte stihnú, ale pondelkovým zúfalcom v nedeľu asi nikto vysvedčenie neoverí. A vy si zbytočne pridáte stresy navyše. Samotné prijímačky bohato postačia nebojte sa.
Keď vás usadia dajú vám inštrukcie čo a ako. Na stole môžete mať vodu, vreckovky a občiansky preukaz. Dostanete pravítko – malý pásik papiera, ktorý si posúvate v odpoveďovom hárku, aby ste si nezmýlili riadok a nezapísali zle odpoveď. 

Na teste máte 150 minút a máte 200 otázok.  100 biola a 100 chémia – z toho cca. 5 redoxných reakcíí a 10 príkladov. Pozor na škrtanie – idú vám dole body. Za správnu odpoveď je 1 bod, za nesprávnu 2 body dolu....áno áno, blbé, ale je to tak. Čiže môžete získať 800 bodov ale zároveň aj – 800 bodov.... radosť žiť :D 

*Upozornenie – na teste máte len 4 možnosti, kým v modelovkách máte 8 možností.

Výsledky sa dozviete v daný deň o 16:00. Vtedy sa pravidelne aktualizujú výsledky. Čiže vám treba urobiť test a potom len čakať do 16-tej, obhrýzať nechty a tŕpnuť ako sa vám to podarilo.
Mali by ste rátať s tým, že každý deň sa hranica posúva, keďže prijímačky trvajú cca 4 dni na všeobecné a 2 dni na zubné. Takže ak ste v pondelok na 150. mieste vo štvrtok môže byť všetko inak... 

Rady na záver:

  • Vyspite sa ...zaručene sa vyspite. A neopakujte deň predtým ako šialený....ja som to spravila a vôbec mi to nepomohlo, akurát čo som sa vystresovala. Maximálne si prejdite vzorce.
  • Najedzte sa ...aspoň niečo.
  • Nestresujte – aj tak vám to nepomôžte.
  • Nepodceňujte prípravu
  • ak aj neznášate niektorú časť, či už z bioly alebo chémie, nekašli na to, ale o to viac sa jej venujte - verte mi akurát vy budete mať presne tie nenávidené otázky na prijímačkách ( zákon schválnosti) 
  • neporovnávajte sa
  • nehľadajte na internete ako sa učiť - učte sa. Nikto vám žiadnu zaručenú ani zázračnú metódu neporadí. Taká neexistuje. Len sadnúť na zadok a učiť sa.  
A na záver : kto má nejaké otázky, prípadne potrebuje s niečím pomôcť, prípadne by sa vám zišli moje pracne vypracované poznámky, neváhajte mi napísať. Rada vám pomôžem :)  


! Nové info pre uchádzačov : 
Tento rok vyšli nové modelovky. Majú krajší zhľad - to je ich dosť veľké plus, že sú aspoň sympatické. Otázky sú poprehadzované, kým v starej šli otázky od bunky po ekológiu, v tej novej je to tak porozhadzované. Veď niečo zmeniť museli, nie :D Čo sa týka ich obsahu, neviem vám povedať koľko sa zmenilo, lebo keď sme ich pozerali tak zbežne tak to bolo rovnaké ako v starej, ale vraj v každom novom vydaní je pár otázok iných....





Knihy

Keďže mi veľa z vás píše ohľadom kníh, z ktorých som sa učila na prijímačky a posielam vám to v mailoch, rozhodla som sa sprístupniť tieto knihy na disk, odkiaľ si ich môžete stiahnúť. Samozrejme pri zložitejšom hľadaní sa dajú stiahnúť odkiaľsi v pdf, ale kým ich nájdete a prehrabete kvôli tomu internet, môžete sa za ten čas učiť :) Nech sa páči - chémia - knihy na prijímačky


Takže veľa šťastia a kebyže niekto niečo potrebuje, píšte otázky na mail :)





13 komentárov:

  1. Ahoj :) nádherný blog :) tiež ho mám asi 4x celý prečítaný od hora dole :D fakt pecka :) a chcem sa spýtať,vedela by si mi poslať tvoje poznámky z chémie ? :) Bola by som ti veľmi vďačná :) Ak ich ešte máš :D Napísala by som ti mail,ale neviem ho nájsť :/ tak som skúsila tu. Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý večer, ešte posielate vaše poznámky? ;) Ináč krásny blog

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Posielam na mail :) Mám ho na boku, prípadne mi napíš na instagram.

      Odstrániť
  3. Ahoj :) veľmi sa mi tvoj blog páči, je to skvelý nápad ako pomôcť. Zaujali ma tvoje poznámky z chémie, keby som ťa poprosila vedela by si mi ich poslať? Ďakujem krásne za odpoveď, aj za tvoje postrehy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ďakujem krásne, vždy ma to poteší :) Napíš mi kľudne mail, alebo na instagram a prepošlem čo mám. Veľa vecí mi neostalo, ale to čo mám samozrejme pošlem. Inak som všetko zvyšné venovala.

      Odstrániť
  4. Ahoj, pripravujem sa na prijímačky na LF UPJŠ a som celkom akožee unesená z tohto blogu. Veľmi pekne Ti ďakujem, že si toto zverejnila. Naozaj skvele napísané, akoby mi radil súrodenec. Samozrejme, že sa mi zdá, že nič neviem, lebo mám v kontrolných testoch milión chýb, ale dnes som našla tento článok a dodal mi pocit, že do prijímačiek je ešte čas a priestor na to, aby som sa to naučila. Takžee ďakujem a prajem všetko dobré do roku 2021 <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne a tebe tiež všetko dobré do nového roku a hlavne úspešné zdolanie prijímačok :) Ja stále hovorím, že je to len prvý malý krok, ale dosť významný a to najhoršie príde potom :D Ale určite to stíhaš, len vytrvaj, nevzdávaj to, času je počas lockdownu niekedy až veľa, takže to treba využiť. Moja diplomovka by o tom mohla hovoriť :D

      Odstrániť
    2. Ahoj, nakoniec ma prijali a momentálne už stresujem pred skúškou z biofyziky :D každopádne, sem tam čítam tento blog a je najlepší na svete, ešte raz ďakujeem. A všetko dobré do roku 2022, nech sa Ti darí <3

      Odstrániť
    3. Ahoj, gratulujem k prijatiu :) A ďakujem krásne a aj tebe všetko dobré do nového roka, hlavne zdravie a nech sa daria skúšky. PS.: Biofyzika je síce zlo, ale zďaleka nie najväčšie :D

      Odstrániť
  5. Dobrý večer, super blog ��budem odporúčať prečítať si ho všetkým, ktorí sa hlásia na medicínu :) chcela by som sa spýtať, či posielate vypočítané príklady. Ďakujem pekne za odpoveď ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :3 Posielam príklady, ale skús sa mi ozvať na mail/instagram tu ti totiž nemám ako poslať :)

      Odstrániť
  6. Dobrý deň, môžem sa spýtať, či sa na prijímačkách môže používať kalkulačka a periodická tabuľka prvkov?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím, že ani jedno...hlavne teda kalkulačka isto nie

      Odstrániť

 Ahojte,  určite ste si všimli, že som dlhšie nič nové nenapísala, ani sa blogu aktívne nevenovala. Týmto sa ospravedlňujem všetkým, ktorým ...